Everybody Hertz

Efter ha suttit hela helgen och deppat ner sig i oändlighet så blev jag less på att gå runt hungrig och orkeslös. Saker är som det är och det är bara att försöka acceptera det. Ta ett par djupa andetag, resa sig upp och fortsätta framåt. Det blir jobbigt ett tag, men det går. Mycket cred går ut till mina vänner. Ni är guld värda.
I morgon bitti beger jag mig in till Umeå stad för att hämta ut mitt nyproducerade pass med mittnorrlands fulaste passbild. Men så länge jag kommer igenom passkontrollen på flygplatsen så får den vara hur ful som helst. Det är bara en gubbe som ska se den så det är skitsamma egentligen.
Jag åker och återser mitt kära Östersund på torsdag klockan 16:30. Tisdag och onsdag går vi från 8:30 - 16:00 och passexpeditionen har öppet från 09:00 - 15:00 så den enda chansen jag har att hämta passet blir i morgon förmiddag, innan skolan börjar runt 12:15 tiden. Men det är bara att kliva upp vid 7:45, inget mer med det. Ett pass måste jag ju ha.
Vad har hänt annars då? Ja, som du ser så har jag ändrat lite på utseendet på min blogg. Bytt bort lite grönt mot vit/ljusblått och lagt in en ny header (den där långa bilden som är längst upp). Jag hittade en kod man kan skriva in så ser man vart alla mina bloggläsare kommer ifrån. Lite spännande faktiskt. Vissa vet jag nog vilka ni är, men i Farsta och Södertälje känner jag inga. Vilka är ni egentligen? Ni kanske bara ramlade in. =) Skriv en rad vettja. Jag bytte även namn på bloggen. Jag går ju inte längre runt och luktar senap, om man säger så. Alla som jobbar på McDonalds vet vad jag talar om. Så jag bytte bort mitt hamburgerklingande namn till mitt nuvarande, som jag faktiskt är ganska nöjd med. Dock har jag lite svårt att motivera mitt nuvarande namn, men jag tyckte det lät bra. Jag har nog blivit lite mer restriktiv gällande personer, av vissa förståeliga anledningar. Men det duger åt mig. Headern blev snygg också. Jag har gjort den själv =)
Och till läxa över helgen så skulle vi läsa igenom ett "litet" kompendium på 64 sidor med texten "Diesellära" dittryckt med stora bokstäver på framsidan. Jag tar hela bunten och sätter mig i sängen och läser igenom alla sidor. Förbränning, kolvar och smörjolja hit och dit. En timme senare har jag kommit till sida 64 men inte har jag blivit något kunnigare för det. Men läraren sade att vi skulle läsa igenom det, och läst igenom det har jag gjort. Vi kommer ju gå igenom det nu till veckan iallafall, så man får väl ta chansen och skriva ner allt läraren säger i mitt turkosa kollegieblock.
Plus att veckan som kommer är den sista veckan innan ledigheten. Vi går måndag, tisdag, onsdag och torsdag och sedan är det fyra veckor underbar ledighet utan något som helst studerande. Eller den där sista delen var väl kanske inte riktigt sann. På CSNs papper så står det att vi har självstudier de 2 första veckorna och studieuppehåll de resterande 2.
Men bara man slipper gå i skolan så anser jag att man har lov. Sedan om man behöver läsa igenom något papper eller skriva några uppgifter ett par dagar gör inte mig speciellt mycket.
Inledningen på min ledighet är nog bättre än de flestas skulle jag kunna tänka mig. Jag åker först till Östersund och hälsar på lite vänner och familj innan jag åker till Sunny Beach i Bulgarien och kopplar av med sol, bad och billig alkohol i sju långa och härliga dagar.
De resterande tre veckorna har jag ingen aning om vad jag ska göra. Jag blir nog i Östersund den största delen. Är dock lite oklart om jag ska vara i Boden sista veckan och vara kattvakt, men det känns som en lite ensam tillvaro. En hel vecka där uppe utan några vänner, när jag lika gärna skulle kunna vara i Östersund och vara lite mer social.
Men vi får se hur det blir. Det är flera veckor kvar tills den dagen kommer.
Jag har börjat packa min resväska lite smått inför min utlandsresa. Funderar på om jag kanske skulle tagit en större väska. När jag stoppat ner simfötterna, cyklopen och snorlarna så är väskan halvfull. Och jag har en lååång packlista. Men som de flesta gör så tar man med sig alldeles för mycket saker. Men det är bättre att ta med sig saker och inte behöva använda dom, än att sitta där på hotellet och behöva något som ligger hemma i Sverige. Plus att jag ska ju vara borta i 3-4 veckor, så det blir en hel del som följer med. Datorn tar jag med mig också, men den lämnar jag i Östersund. Bara den har ju en egen datorväska i form av en ryggsäck. Plus att det blir nog ytterligare en väska jag tar med, med lite extra kläder och kanske mina inlines (som jag bara åkt på 3 gånger och ramlade 2 gånger av dessa).
Var på apoteket och köpte lite solskyddskräm, after sun, munspray, Resorb (vätskeersättning), och Dimor (diarréstoppande). Har däremot inte packat ner några kläder ännu. Har ingen aning vad jag ska ta med mig. Jag har inga badbyxor och en ny, fin, kortärmad skjorta skulle vara roligt att ha med sig, men needå. Självklart har man inte råd. Men jag har ringt till Forex på Arlanda och beställt 800 leva (Bulgarisk valuta) som jag köper för 4000:- svenska kronor. Så jag får väl köpa där nere i värsta fall. Det är ju ett fattigt land så ett par badbrallor bör vara billigare där nere än här i dyra Sverige. Dock kan man nog diskutera kvaliteten på kläderna, men att de ska hålla en vecka är nog inte för mycket begärt.
Och för er som är medlemmar i intresseklubben så kan jag berätta att min deoderant tog slut. Jag köpte en ny av typen AXE Dry: Dark Temptation. Den luktar riktigt gott faktiskt så jag funderar på att unna mig att köpa sprayvarianten också. Men jag får se hur snål jag är. Jag har 723:- kvar och dessa ska räcka till resa till Östersund, resa in till Umeå och tillbaka plus fickpengar och matsäck till resan till Östersund och till Arlanda. Förhoppningsvis ska det räcka till klippning, hårfärg, badshorts och skjorta också. Men som Gunde sa: "Ingenting är omöjligt!" (på dalsländska).
Martin kommer bjuda på mat när jag är nere i Östersund innan vi reser, så det behöver jag inte tänka så mycket på. Och mannen har ju varit ute och fångat fisk så det blir finmat när man kommer ner =) Annat än äckelgröten jag sitter och trycker i mig varje dag. Fiberberikad havregryn...usch. Men det är ju nyttigt iallafall. Då kan man sitta och tvångsmata Anna Skipper med den där gråa, äckliga gröten och hon ska bara sitta där och ta emot som den dinkelslyna hon är.. "- Ät nu kärring, det är ju NYTTIGT!"
På tal om äckligt så har filmaffichen för Saw V kommit. I vanlig ordning så kommer den till Halloween och chansen finns att jag kommer gå och se den på biopremiären. Dessvärre har jag lite tomt på kompisfronten här i Vännäs så risken blir att jag får se den själv. Plus att den lär vara blodig och äcklig som sina föregångare så ingen jag känner lär vilja se den iallafall. Jag vet dock en... =)
Nä, om jag ska ta mig upp i morgon och hinna med 8:15 bussen in till Umeå så bör jag tänka på refrängen.
Sov gott ni som inte somnat än, och godmorgon till er nyvakna. Till er övriga säger jag goddag och godkväll, men just nu så säger jag bara en sak.
God natt!
NX


In pieces

Egentligen borde det komma ett vanligt inlägg den här helgen, men har varken ork eller lust. Har ingen lust med nått egentligen.
Efter regn kommer solsken, sägs det. Just nu är det mycket regn.
Väldigt mycket regn.
Återgår till min mörka säng.
Mors!

Jigga jigga

Ja, nu blev jag lite sen med inlägget. Var ju meningen att jag skulle komma med ett inlägg redan i lördags, för att hålla min "ett inlägg varje vecka" -princip, men jag hade tomt i huvudet och tomt i kameran. Men nu sitter jag här, med ett par bilder att lägga upp och inte helt tomt i huvudet.
Jag tyckte jag var så duktig förut när jag hade städat och dammsugit. Riktigt fint var det. Men sedan kom helgen krypandes och jag skulle packa min väska för att tillbringa midsommaren uppe hos pappa i Boden När jag lämnade mitt studentrum så såg det lika illa ut som innan jag städade. Men det är lätt hänt när man har mycket saker och har en bostadsyta på 13,5 kvadrat.
Men midsommaren var trevlig. Riktig god mat som bestod av grillspett bestående av grillad fläskfilé, grillade räkor eller grillad kycklingfilé. Till det serverades det en kall romsås, potatissallad, kokt potatis, bränd potatis (den fick vi inte äta av), lax, löksill, senapssill, ciabattabröd, öl, snaps och tårta. Där blir det nog midsommarfirande fler gånger, kan jag tänka mig.
En tråkig sak som hänt däremot är att jag och Linnéa har gjort slut. Vi har varit tillsammans i 4,5 år, men tyvärr så varar inte all lycka för evigt. Vi är dock goda vänner nu, och jag hoppas vi förblir det länge.
Bland annat för att få tankarna på annat, så hänger jag med Martin och Erik på deras resa till Bulgarien och till Sunny Beach den 7:e Juli. Det var många många år sedan jag var utomlands senast, så det ska bli en upplevelse. Ligga i vattnet och titta ner i sandbotten och bara flyta runt. Det gjorde jag iallafall sist jag åkte, för 10 - 12 år sedan. Den här gången ska jag försöka få lite färg på framsidan kroppen också.
Så därför så lånade jag med mig lite prylar när jag var hos pappa. En resväska, två cyklop, två snorklar, ett par simfötter och en digitalkamera. Dessvärre så var senaste användningstillfället för cyklop, snorkel och simfötter samma resa som var min senaste. Men det kan ju vara i fungerande skick även efter 12 år. Lite ihoptorkare, men det märks nog när man lägger sig i Svarta havet huruvida cyklopet håller tätt, eller om ögonen blir marinerad i saltvatten.
Kameran har jag suttit halva kvällen och försökt förstå mig på. Nästan alla bilder jag provtagit med den har blivit suddiga. Jag trodde kameran var dålig eller trasig och satte mig för att studera manualen sida för sida. Jag hann till sida 3 innan det stod vart man ändrade fokusen från "närbild" till "avstånd" och vips blev bilderna lika klar som...ja...inte vet jag. Nått klart. Ah...nu vet jag. Vatten!
Nått som inte har varit klart har varit himlen ovanför Vännäs i dag. Regnet har bara pissat ner under hela dagen och kvällen. Det ska bli skönt att slippa det här anti-finvädervänliga regnlandet för en vecka. Men var inte orolig Sverige. jag kommer hem den 14:e igen och då kan du återigen pissa ner mig med ditt regn, som alla andra somrar.
Och för att resa till Bulgarien så måste man ha pass. Och för att skaffa pass måste man åka till en passexpedition, som finns på några få utvalda polisstationer här i Sverige. Till min lycka så fanns det i Umeå, så i torsdags så åkte jag in till stan för att fixa det. Först så hittade jag inte ens polishuset, men då märkte jag att jag stod på baksidan av den =P När jag väl kommit till rätt sida så hittade jag in, och där satt det 9 personer till som skulle skaffa pass. 20 minuter senare var det min tur och jag fick hosta upp mitt ID-kort och 400 spänn. Passfotot fick jag ta framför en fotoautomat som fanns där. Tydligen så var det noga med att båda ögonen syntes väldigt tydligt, så man fick inte ha något hårstrå ivägen. Och här var man nyduschad och hade ingenting alls i håret, så att försöka få bort det från ögonen var en mindre omöjlighet.
Men bara en mindre omöjlighet, för p.g.a. värmen den dagen så rann svetten i pannan. Jag badade luggen i svetten och försökte göra ett backslick av detta. Det resulterade i att håret stod rakt upp och åt sidan, men den var fri från ögonen! Hah, jag gjorde det! Automaten blixtrade till och jag fick upp en bild på mitt blivande pass på skärmen framför mig.
Det är synd att man måste dras med det passet i fem år. Men men, om fem år är det väl dags för samma historia igen.
I morgon kl 09:00 har vi prov i El-teknik. Vi har haft en hel vecka på oss att lära oss det vi ska kunna. En speciallärare i ämnet har flugits in för att undervisa oss blivande förare i Volt, Apere, trefas asynkronmotorer, och kondensatorer, för att nämna några. En liten förtur har jag kanske eftersom jag gick el-programmet, men det är ganska mycket att trycka in i mitt huvud som redan är fullt med signaler, skyltar och paragrafer. Men det är sista provet innan lovet, så det är bara att hålla ut.
Och i morgon kväll blir det grillfest med klassen. Men om vädret blir samma som i kväll så blir det nog inomhusaktiviteter. Att ta en öl hade varit trevligt, men jag sparar hellre mina slantar till min resa. Min reskassa är liten nog, så då behöver jag så mycket som möjligt jag kan avvara. Det är även därför som jag har köpt fiberberikade havregryn som jag tänkt leva på tills min avresa till Östersund den 3:e Juli. Tåget till Arlanda avgår från Östersund på Söndagen den 6:e Juli, och flyget avgår den 7:e kl 10:20.
Nä, jag tänkte ta mig upp lite tidigare i morgon och läsa igenom papperna en gång innan det är dags för provskrivning.
Nytt inlägg blir till helgen (förmodligen). Men om det gick bra på provet så lär jag skriva det här så fort jag vet, bara för att skryta lite =P
"Good-night Monster Land"
NX


Trick or Treat

Då har det blivit lördag kväll och eftersom jag skrev i förra inlägget att det kommer ett nytt inlägg nästa helg (den här helgen) så vore det ganska lämpligt att skriva ner ett par rader.
Den första praktikveckan har börjat och slutat. Våran vecka började måndag eftermiddag 12:30 och slutade torsdag eftermiddag runt 14:30. Vi har inte fått göra så hemskt mycket, men det har varit roligt och lärorikt. Det mer praktiska vi har fått göra är att koppla ihop och isär vagnar med varandra och med loket. Lite läskigt är det när man står mellan buffertarna (de två stora stötdämparna i änden på vagnen) och man ska vara snabb att hänga på kopplet (bygeln som ska haka fast i en krok, så vagnarna sitter ihop) i en vagn eller loket som kommer sakta rullandes emot en. 90 ton kärlek. Men det gick ganska bra faktiskt. Det är tur man är kille och har lite muskler. Vissa är ju inte riktigt lika välutrustad och hade vissa problem när det kom till att koppla ihop två grova, ganska oflexibla luftslangar med varandra.
Vi fick åka i ett lok också! Vi stod i ett lok som körde fram och tillbaka under växling (när man flyttar vagnar mellan spår och kopplar ihop och isär dom med varandra, så de hamnar i rätt ordning) och styrdes av en kille på marken med en slags fjärrkontroll. Första gången i ett lok som rörde på sig. Spännande minsann.
Men det var skönt att slippa skolbänken ett tag. Bara några månader kvar innan vi får åka ut på våran andra praktikperiod, och då får vi t.o.m. åka tåg. 4 veckor någonstans i sverige. Har ingen aning vart jag ska placera mina önskemål.
Vännäs vore lämpligt, eftersom jag har alla mina saker här, men det är nog många som vill ha Vännäs så det kan bli lite svårt.. Annars vore kanske Boden ett alternativ. Men det finns några från Boden som gärna vill ha det som hemstation. Då kan man kanske önska sig hemstaden Östersund (wooooo!). Det finns ju ingen annan i klassen från Östersund. Jag får isf inkvartera mig hos min syster, eller i min mors inrökta lägenhet.
En handledare vi hade under veckan, Mats Engberg (han ser ut som en get), är med i någon slags krogshow, så jag och 3 till ville gå och se den, och då hamnade vi på gästlistan. Gratis inträde, d.v.s. Men showen var jätterolig. Jag ångrar inte att jag följde med.
När den var slut så tänkte vi åka hem, men en som följde med tyckte kvällen var alldeles för ung (22:15) så det blev en timme på en krog i närheten, också det väldigt trevligt. Mycket skratt och en och annan öl. Inte för min del dock. Eller jo, jag tog en öl på den där showen, och en öl till på krogen. Blev bjuden på ena. Innan jag lade mig vid 3 så kände jag mig helnykter. Kan nog inte säga detsamma om alla andra i sällskapet =P
Det blev ingen Hultsfredsfestival för min del. Eftersom det krockade med min praktikperiod och som alla vet, skolan går först, så blev jag kvar här i Vännäs. Men det var väl lika bra. De jag ville se mest av allt på den festivalen är Linkin Park, men jag läste för några minuter sedan på Aftonbladet att de ställde in i dag. Precis som 2003.
Jaja, men det finns ju Where The Action Is (WTAI) som är i Stockholm i dag. Men jag vill inte lägga ut 2000 spänn (minst) på biljett och resa ner dit för att vara där i 2 dagar och sedan hem igen bara för att se Foo Fighters, så då blir jag hemma på grund av det. Till min lycka så såg jag att Aftonbladet sänder live från WTAI, men när man ska se det så är det rörlig bild i 2 sekunder, sedan låter det "blupp" och bilden stannar. Det går 15 sekunder, sedan 2 sekunders bild och sen " blupp" igen, och så håller det på. Ska de direktsända så kan de väl iallafall göra så skiten funkar!
Nu när klockan blev 23:30 och Foo Fighters ska börja spela så tänkte jag att de kanske har fixat länken. Jag går in och kollar på sidan men då är länken borta. Inte ett spår. De har haft hela dan på sig, och nu när det kommer något man vill se, då tar de bort länken! Faaan! Nu blir jag arg! *grr*.
Häromdan när jag låg på golvet och gjorde mina dagliga sit-ups så hann jag till 15, sedan såg jag en stor och äcklig sak på väggen. En ovanligt stor och otäck spindel. Jag flög upp och observerade den en stund, innan jag tog några bilder på den. Dess ovälkomna besök på min vägg slutade med en ofrivillig badstund i toan. Så det kan ni tänka på, alla läsare, innan ni kommer hit och sätter er på min vägg och skräms! Det blir toan direkt, jag lovar!
Och i dag har jag varit riktig duktig och städat och dammsugit. Första gången jag dammsugit sedan jag flyttade hit, den 11:e April. Det var mycket grus och chipssmulor, och fullt med hår på badrumsgolvet. Jag trodde inte jag tappade så mycket hår, men när man sitter på toa och kollar på golvet så är det fullt av massa svarta hårstrån. Att golvet är ganska ljust förstärker nog intrycket lite grann.
Funderar på att inte färga mitt hår nästa gång det skulle vara dags att färga det. Det var ganska många år sedan jag var blond, så jag har lite glömt bort hur det ser ut. Ser det hemskt ut så är det bara att färga det igen. Anledningen är att det ser ju sådär ut när man har utväxt, och det är svårt och jobbigt att färga det själv. Kanske lika bra att låta det växa ut.
Men vi får se. Jag kan ju ångra mitt beslut redan i morgon. Den som lever får se.
Apropå lever så gillar jag inte lever. Däremot var jag duktig och lagade min egen mat i dag. Fiberrik fullkornsspaghetti med köttbullar. Jag gjorde storkok och fick till dagens middag plus 3 matlådor som nu står i kylskåpet. Inte middagen, men lådorna. Bra att ha nu till veckan, eftersom skolköket har stängt. Jag har köpt fiberrik havregryn som jag tänkte göra gröt av till frukost. Fattas bara mjölk, men det köper jag på måndag.
Ne, nu tror jag det börjar bli lite ointressant för eran del så jag ska avsluta. Ont i röven har jag fått också p.g.a. min liggande ställning i stolen.
Jag lägger upp lite bilder jag tagit under veckan. Undrar ni över något på någon bild någonstans så är det bara att skriva.
Ni får skriva annars också, förresten. Alltid trevligt med kommentarer.
Nytt inlägg nästa helg.
Shibby!
NX



Human Error

Nu när jag äntligen ska logga in och skriva ett blogginlägg så går det inte. Det står att mitt konto håller på att flyttas och att jag ska få ett mail inom ett dygn. De kunde väl ha frågat innan. Eller förvarnat. Så nu sitter jag i Notepad och skriver. Får bli lite Ctrl+C + Ctrl+V när man till slut kommer in.
Förra helgen var jag i Boden och träffade fader vår med sambo. Kollade bland annat på Rödbergsfortet och såg de intilliggande 4 forten som ligger där, men som nu är ur bruk. Ett av forten innehöll Sveriges Riksbanks guldreserv ända fram till slutet på 80-talet. Imponerande.
Förra fredagen kom även säsongsavslutningen av Lost. Den hemlga identiteten av Jeremy Bentham avslöjades. To be continued våren 2009... Jag har även börjat kolla på House. Är en riktigt spännande serie, med en hel del humor. Jag har sett säsong 4, alla hitills 16 avsnitten, och har kollat på säsong 3 avsnitt 1 - 10. Ja, jag kollar i fel ordning, jag vet. Men avsnitten är ganska så individuella så det gör inte så mycket.
På måndag kl 12:30 börjar min första praktik. Den är bara 4-5 dagar och vi ska vara på bangården och hålla på och växla och kanske köra radiolok. Lärarna sade att vi inte får göra så mycket själv, utan mest stå och kolla på. Det lät ju inte så roligt iofs, men det blir roligt att få se allt vi lärt oss i praktiken. Jag fick med mig ett par kängor som pappa hade köpt som jag ska ha under praktiken. Det är ett par bruna militärkängor från 1967. Men klacken är från 1968. Men jag behöver inte oroa mig för att ha för klena skor då iallafall. Frågan är däremot vad jag ska ha på resten av kroppen. Kan man gå runt i shorts? Eller ska man ha jeans? Kommer vi får låna kläder där? Frågorna är många. Jag tror att jag tar en t-shirt och shorts. Det kommer nog vara ganska varmt, och eftersom vi inte skulle få göra så mycket så kan jag nog stå där på sidan med mina shorts och kolla på.
Jag var i Umeå i förrgår och gick runt lite. När jag satte mig på bussen hem så hade jag inhandlat ett par joggingskor, ett par inlines och ett par handledsskydd. Det gick på 1100:- allting. Riktigt billigt. Jag trodde först att bara skorna skulle gå på så mycket, men de hade rea på Stadium. När jag kom hem så satte jag på mig inlinesen och handledsskydden och begav mig ut för att testa mina nya rullande skor. Det slutade med att jag ångrade att jag inte köpte armbågs och knäskydd när jag ändå höll på. Det är svårare att bromsa inlines än vad jag trodde, så hela resan tog slut när jag for ner i ett dike och slog sönder både knä, shorts och armbåge. Så nu har jag gjort lite efterforskningar på hur man bromsar med inlines, så när jag samlat mod till mig så kan jag bege mig ut på någon plan, asfalterad yta och pröva mig fram. Kommer spontant att tänka på "Bambi på hal is" Hmm...
Har suttit och kikat lite i dag på vad det kostar att resa utomlands. Jag är ledig hela Juli och om jag har råd så vill jag gärna ta med mig Linnéa och åka någonstans utomlands. Grekland är härligt. God mat och fina stränder, men däremot ganska dyrt. Bulgarien är väldigt billigt, men kanske lite väl mycket ungdomar och lite väl mainstream. Men det blir nog en sista minuten, som bestäms någon dag innan avresa. Så det blir att packa resväskan och åka ner till Stockholm och ha koll på nätet. Och jo, jag vet att mitt i Juli så är det högsäsong (höga priser och brännande sol) och att det är bättre att åka senare i höst. Det skulle jag gjort också om det inte hade varit för att jag pluggar hela hösten plus att jag har 4 veckors praktik. Så vill man åka så får man passa på när man är ledig. Jag vågar inte ta ledigt under tiden vi pluggar. Bara man är borta en eller två dagar så kommer det alltid upp ett par frågor på provet man aldrig har hört talas om.
Nu ska jag vika tvätt och se på House. Nytt inlägg nästa helg.
Många solar!
NX